Woensdag 6 september vertrekken we vanuit Cuxhaven een havenstad in Noord-Duitsland. Als iedereen aan boord is varen we meteen de haven uit.
Op zee veranderen de bewegingen van het schip, de lucht is hier schoon en je ruikt het zout. We hijsen de zeilen, als je het leuk vindt, mag je de bemanning hiermee helpen. Dit is het Duitse wad hier verleggen we de koers richting Helgoland.
De bemanning vindt het leuk om uitleg te geven over het zeilen en de navigatie van het schip. Op de Iris mogen passagiers meehelpen en vaak is het mogelijk om onder begeleiding even te sturen en mee te kijken met de navigatie.

We houden van zeilen dus dat doen we zoveel mogelijk. Op stukken waar de veiligheid het vereist zullen we op de motor varen. De Iris staat bekend als een schip dat goed en snel zeilt dus het gebruik van de motor zal zoveel mogelijk beperkt worden.

De lucht is hier schoon en je ruikt het zout.

Helgoland: eiland ligt in de Noordzee, een flink eind uit de Duitse kust en is geen Waddeneiland. Het is het hoogste puntje van een enorme krijtrots dat nog boven zee uitsteekt. Naast een bijzondere geologie heeft Helgoland een interessante geschiedenis die ook wordt beschreven in een museum op het eiland. Of eigenlijk twee eilanden: in de 18e eeuw sloeg een storm zoveel zand uit het midden van Helgoland dat het sindsdien uit twee delen bestaat, wel nog verbonden door een pont die elke 10 minuten afvaart.

Op Helgoland sta je verbaasd over de steile rotsen, de zeehonden die op minder dan een steenworp afstand op het strand zie liggen, de horden taxfree shoppende Duitsers, de enorme rijdom aan vogelsoorten, de indrukwekkende bunkers en ongelovelijke geschiedenis van het eiland. Dat Deens, Engels en Duits is geweest en waar in een ver verleden de (Nederlandse) koning Radbod zetelde. De rest ga je zelf ontdekken!

Afhankelijk van de wind doen we er tussen de 7 en 20 uur over om naar Helgoland te zeilen. We kunnen dus de zelfde dag nog aankomen of de hele nacht doorzeilen.

Nachten op zee zijn magisch. Als het donker wordt ontsteken we de navigatieverlichting zodat andere schepen ons kunnen zodat we door kunnen zeilen. Andere schepen zijn ook verlicht met een zee van vrolijke witte, groene en rode lichtjes waar wij veilig doorheen navigeren als resultaat.

Aangkomen op een eiland, na een tijd op zee te zijn geweest, is altijd een bijzonder moment. Helgoland is op het oog een kleine rots in een onmetelijke zee. Als we dichter bij komen zie je de beroemde Lange Anna een roodbruin stuk krijtrots dat iets los staat van het eiland. Vanaf dit punt begin je de rijke historie dat ooit ook Deens en Brits territorium was te voelen.

We meren aan in de beschutte haven van het hoofdeiland. We hebben de oversteek gemaakt!

We blijven minimaal een nacht op Helgoland aangemeerd, dus er is voldoende tijd om het eiland te verkennen. Daarna maken we de reis in omgekeerde richting en zeilen we terug naar Cuxhaven. Daar leggen we weer aan, drinken een borrel op de goede afloop en kijken terug op ons avontuur.

36522323102_99bee08d1a_c.jpg

Een paar onvergetelijke ervaringen tijdens het zeilen op zee:

  • Omdat er op zee veel minder lichtvervuiling is dan op het land kun je bij onbewolkt weer een prachtige sterrenhemel zien.

  • Zo dicht bij een van de grootste havens van Europa zijn grote zeeschepen te zien. Deze zeekastelen kunnen wel 400 meter lang zijn, het dek volgestapeld met containers hoger dan een kerktoren.

  • Zonsop- en ondergangen op zee kun je proberen te beschrijven maar je kunt ze beter zelf aanschouwen.

  • Er zijn vaak bruinvissen te zien die meestal een stukje mee zwemmen met het schip. Soms zie je een walvis of dolfijnen.

  • Soms drijven er op de golven een bijzonder soort algen die licht geven als het water in beweging komt. Dan laat het schip een oplichtend spoor na in het water.

  • Als het eiland in zicht krijgt, na een oversteek op zee, kun je je goed voorstellen hoe zeevaarders zich gevoeld moeten hebben voordat er moderne navigatiemiddelen bestonden.

Deze reis is inclusief alle maaltijden op zee en ontbijt als we in de haven liggen, de bedden zijn gedekt en er ligt een handdoek voor je klaar.