Drie etappes die zowel afzonderlijk als samen te boeken zijn.
Den Helder – Ipswich: 21 t/m 24 april
'S avonds komt iedereen in Den Helder aan boord. We maken er een gezellige avond van die wordt gebruikt voor een kennismaking met het schip, haar bemanning en je medepassagiers. Omdat iedereen aan boord blijft slapen kunnen we de volgende ochtend op tijd vertrekken voor de oversteek naar Engeland.
Langs grote oorlogsschepen varen we het Marsdiep op. Terwijl je de zoute zeelucht ruikt geeft de bemanning een veiligheidsinstructie. We gaan zoveel mogelijk zeilen dus zodra het kan worden deze gehesen. Op de Morgenster werkt iedereen die het wil mee met het zeilen van het schip. Ervaring is hier niet voor nodig, de bemanning legt alles uit. De durfals mogen de mast in klimmen.
Op zee is de Morgenster in haar element en onder zeil komt ze tot leven. Iedereen aan boord mag aan het stuurwiel, dus pak je kans!
We kruisen de vaargeul en zien grote containerschepen die op weg zijn naar Hamburg en Bremen. Als het donker wordt zeilen we gewoon door. De nachten op zee zijn magisch. We ontsteken de navigatieverlichting zodat andere schepen ons goed kunnen zien. Andere schepen zijn ook verlicht met een zee van vrolijke witte, groene en rode lichtjes waar we veilig doorheen navigeren. Iedereen aan boord wordt in drie “wachten” ingedeeld. Tijdens je wacht ben je met je groep verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het schip. De andere twee wachten kunnen dan slapen of een beetje ontspannen. Het is niet verplicht om (alle) wachten mee te lopen maar je haalt zo wel meer uit je reis.
De heersende windrichting op dit deel van de Noordzee is zuidwest, ongeveer de kant die we op moeten. Daarom zullen we waarschijnlijk tegen de wind in moeten kruisen, dat betekent dat we
regelmatig overstag moeten of moeten halzen. Dit soort manoeuvres doe je met z'n allen waarbij iedereen taak krijgt. De bemanning legt precies uit wat je moet doen.
Na een mooie tijd op zee komt de Engelse kust in zicht, dat is altijd een bijzonder moment. Voor de monding van de Orwell liggen een paar zandbanken waar we zorgvuldig tussendoor navigeren. Kapitein Jakob vindt het leuk om geïnteresseerden hier uitleg over te geven.
We passeren de havens van Harwich en Felixstowe, varen de rivier op en genieten van het Engelse landschap. Als we onder Orwell Bridge doorvaren zijn we al bijna in Ipswich.
Ipswich is zeker het bezoeken waard en een van de nieuwe toeristische hotspots van het Verenigd Koninkrijk. In vroeger tijden was Ipswich van groot economisch belang en de grootste haven van Engeland. De oude haven is herontwikkeld tot een modern waterfront met talloze restaurantjes en boetiekjes. Voor wie Ipswich niet mondain genoeg is gaat er regelmatig een trein die je in een uur naar Londen brengt.
Ipswich - Ramsgate: 25 t/m 26 april
De zee roept dus we varen al vroeg de haven van Ipswich uit. De stroom neemt ons mee de rivier Orwell af en brengt ons naar zee. Tussen de zandbanken door varen we over de Thames Estuary naar het zuiden.
Na een mooie zeiltocht komt Kent in zicht. Ramsgate ligt op het voormalig eiland Thanet, waardoor dit deel een heel eigen karakter heeft ten opzichte van de rest van het graafschap.
We ronden de kaap North Foreland, herkenbaar aan de voor dit gebied zo kenmerkende kalkrotsen. In 1653 en 1666 vond hier de zeeslag bij Nieuwpoort en de tweedaagse zeeslag plaats tussen de Engels en Nederlandse Vloot.
Ramsgate heeft indrukwekkende in zee stekende muren die de haven tegen golven beschermen. De haven ademt een maritiem verleden uit en voelt welkom na een tijd op zee.
Klassieke schepen als de Morgenster worden hier dan ook gastvrij ontvangen. Opmerkelijk genoeg heeft de Noordzee hier een andere kleur.
Wie meer over de geschiedenis van Ramsgate wil leren bezoekt het vikingschip, het Maritiem Museum of het zeemanskerkje maar ook de tunnels onder de stad of de natuurgebieden vlak buiten Ramsgate waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen zijn het bezoeken waard.
Ook hier vertekt een directe trein naar Londen en andere interessante bestemmingen.
Ramsgate - Oostende: 28 t/m 29 april
Als Oostende roept gaat iedereen weer aan boord worden de trossen los gegooid en de boeg naar open zee gedraaid. We verlaten de beschermende haven, gezamenlijk zetten we de zeilen van de Morgenster, de bemanning legt precies uit hoe dat moet, zo glijden we geruisloos op zeil door het scheepvaartverkeer.
Als het donker wordt zien we om ons heen boeien, windmolenparken, schepen en boorplatforms oplichten. Zelf ontsteken we ook onze navigatieverlichting. De bemanning leest aan de verschillende lichtcombinaties af wat er om ons heen gebeurd en vindt het leuk om hier over te vertellen. 'S nachts zeilen blijft bijzonder.
Halverwege kruisen we het verkeersscheidingsstelsel. De Noordzee is een van de drukst bevaren wateren ter wereld en omdat het kanaal hier al vrij smal is wordt het zo druk dat er een schepensnelweg nodig is om alles in goede banen te leiden. Zeilend tussen de mastodonten van de zee voel je je nietig en realiseer je wat voor enorme hoeveelheden goederen we over de wereld verschepen.
Al snel komt de kust van België in zicht.
De reis eindigt in Oostende, “Stad aan Zee” en Belgisch grootste badplaats. Ooit lag Oostende op een eiland en was ze de meest oostelijk gelegen plaats. Maar sinds de 14e eeuw wandelt ze landinwaarts waarna de zee het verlaten deel tot zich neemt. Af en toe worden er nog restanten van een eerdere versie van Oostende herontdekt.
Het huidige Oostende heeft een grote vissersvloot, de redenen dat Oostende vermaard is om haar garnalenkroketten!