10 fantastische bijwerkingen van reizen per zeilschip die je misschien nog niet kende.
“De heilzame werking van zeilen”
Zeilen op een tall ship doet iets met mensen, perspectieven verschuiven, het leven herijkt. 10 fantastische bijwerkingen van reizen per zeilschip die je misschien nog niet kende:
01. Filter
Het schip is je filter, op het water filtert het alle ruis uit je hoofd. Geen telefoontjes of berichten. Hier vindt je golven, wind en goed gezelschap. Daardoor ben je hier en nergens anders, geniet van het moment!
02. Deelnemen
Letterlijk: delen en nemen, naar ieders capaciteiten. Zeilen is een teamsport. De schepen waar mee we zeilen zijn niet alleen te zeilen, je doet het samen en dat is zo veel leuker! Aan boord wordt iedereen uitgenodigd onderdeel van de bemanning te worden. Door lekker bezig te zijn leer je elkaar op een natuurlijke manier kennen en wat schept een betere band dan gedeelde avonturen?
03. Plaatsbepaling
Zowel in de letterlijke als overdrachtelijke zin van het woord. Zeilen is meer dan het hijsen en trimmen van de zeilen. Je weet waar je vertrok, je weet waar je heen wilt. Maar waar ben je nu precies? En liggen er zaken tussen jou en je bestemming die je moet omzeilen. Leer navigeren, interpreteer de wolken, speur de kaart af naar ondiepten, lees de zee door de golven te bestuderen. Tijd en stand van zon en sterren vertellen waar je bent.
04. Onderzoek
Verken plaatsen die alleen per schip te bereiken zijn of waar je anders niet naar toe zou zijn gegaan. De zee is een breed niemandsland tussen heel veel buren. Dompel je onder in authentieke lokale gemeenschappen en ontmoet onderweg de inheemse diersoorten. Geniet van de geografie, geschiedenis en de elementen die ze geslepen hebben,
05. Buitengewoon
En gewoon buiten. We zijn niet gemaakt om ons leven door te brengen onder een systeemplafond. Doorbreek je dagelijkse routine, verlaat je comfortabele bank en zeg je Netflix abonnement op. Neem deel aan een inspirerend gesprek of geef zelf een lezing over interessante kennis en vaardigheden die je hebt. Aan boord is hier tijd en ruimte voor. Adem frisse lucht in.
06. Welzijn
Iedereen mag er zijn! Een schip is een micro-samenleving. Op zee zijn we van elkaar afhankelijk in goede en slechte tijden. Samen reven we de zeilen als er storm dreigt en samen zwemmen we een rondje rond de boot als we in een luwte verzeilen. Mensen zijn gezelschapsdieren, eis je plek op, geef elkaar de ruimte, zorg voor elkaar en heb elkaars gewoonten lief. In zo'n omgeving komen mensen tot bloei, jij ook.
07. Duurzaamheid
Op schepen is ruimte beperkt. Daarom wordt er van oudsher heel bewust met grondstoffen omgegaan. Drinkwater is schaars dus er wordt kort gedoucht. De kok gooit zo weinig mogelijk voedsel weg. Eenmaal uit de haven wordt zo snel mogelijk zeil gezet en kan de motor uit. Elektriciteit wordt niet onnodig gebruikt zodat de generatoren niet vaak hoeven te draaien. Het leven op schepen is ook een uitstekend voorbeeld van hoe je spaarzaam met grondstoffen kan omgaan zonder aan kwaliteit van leven in te leveren!
08. Perspectief
“Je ziet wat je weet” Met andere woorden: wat je niet kent, dat het herken je vaak niet. Waardoor je dingen mist die je leven zouden verrijken misschien over het hoofd ziet. Aan boord leer je veel nieuwe dingen die je leven rijker maken. En deze zullen je weer naar nieuwe avonturen leiden. Op een schip zie je ook dat de kracht van de elementen je dwingt controle los te laten en te navigeren op veerkracht, moed, intuïtie en een diep aangeboren improvisatievermogen dat in ons allemaal schuilt. Waar het plan faalt, begint het echte leven!
09. Weerstand
Aan boord gaat niets vanzelf. Een zeil gaat pas omhoog als je aan het goede touw trekt en lopen op een schip op volle zee is uitdagender dan op een geasfalteerd pad. De zee en het leven op zee is lieflijk, bikkelhard, speels, loom, gezellig, ruig en nog veel meer. In een tempo en ritme dat door de elementen wordt bepaald. Het geeft daardoor veel voldoening maar kan ook een intense leerschool zijn met het leven zoals je het kent (de vaste wal) slechts als decor aan de horizon. Deel, verwerk en integreer gezamenlijk de “lessen” die op zee worden gevonden.
10. Verheugen
We noemen het zeilen omdat het nou eenmaal makkelijk is om de ervaring in één woord te vatten. Maar het is meer: Het begint met verheugen op wat er komen gaat, het avontuur dat nog aan je voeten ligt, hoe zal het zijn? Dan vaar je de haven uit, met een lichte onzekerheid en weemoed, een soort omgekeerd verheugen. Op zee begint het zeilen zoals we het ons voorgesteld hadden. Maar al navigerend bereiden we ons voor op waar we heen gaan, wat er tussen ons en ons doel ligt, hoe we daar veilig komen, hoe het er zal zijn, wat we er gaan doen. En eenmaal in het rustige water van de haven overvalt je een groot gevoel van voldoening als de laatste landvast is belegd. Maar aan de vaste wal in een warm café begint het volgende verheugen, waar gaan we hierna heen?