Trouw: Zeilschip is niet zo snel, maar wel beter voor onze leefomgeving

1240.jpg

We moeten langzamer en bedachtzamer gaan reizen en transporteren, aldus Karel de Boer, oprichter van Fair Ferry.

Karel de Boer 17 juni 2020

De Covid-19-storm raast over Europa. Natuurkrachten morrelen aan de ankers van onze samenleving. Zeilers hebben vaker een storm uitgezeten en kennen de natuurkrachten. Zij pleiten ervoor deze storm aan te grijpen om radicaal anders om te gaan met transport van mensen en goederen. Gebruik de onuitputtelijke energiebron die altijd voor handen is: wind.

Tijdens een storm is het lastig koershouden. Dat hebben we gezien bij de aanpak van Covid-19. Het kabinet stuurt zo dicht mogelijk in de richting waar het heen wil, zonder het schip-van-staat en zijn burgerbemanning te veel te belasten. Toen de wind luwde, werden zeilen bijgezet, en de schade geïnventariseerd. Het viel niet mee. Waar mogelijk werd de averij hersteld. Het kabinet moet nu de koers bepalen naar de bestemming. De vraag: welke?

Wereldwijd zijn er initiatieven die zeilend vrijwel emissieloos transport bieden. Terwijl u dit leest, zeilt de Tres Hombres een lading wijn uit Frankrijk naar Kopenhagen. De Gallant bracht een ruim vol koffie uit de Cariben naar Amsterdam. Deze zomer zeilt veerdienst Artemis met passagiers van Rotterdam naar Londen en Twister langs de Nederlandse kust en Waddeneilanden. Een druppel op de gloeiende plaat, maar een sterk proof of concept.

Frisse neus en een goed verhaal

Gebruikmakend van eeuwenlange ervaring en de nieuwste technologische ontwikkelingen kunnen we een vloot uitrusten die een aanzienlijk deel van de huidige vervuilende pleziervaarten en -vluchten vervangt. In de wedstrijdzeilsport zijn rompvormen, materialen en technieken doorontwikkeld waar schepen die vracht of passagiers vervoeren van kunnen profiteren.

Zo’n omslag in transport moet gepaard gaan met een mentaliteitsverandering. Het met een frisse neus en een goed verhaal aankomen op de bestemming moet gaan prevaleren boven snelheid. Van niet-bederfelijke waar moeten we niet verwachten dat het binnen 24 uur op de stoep staat. We gaan langzamer en bedachtzamer transporteren, houden rekening met de seizoenen en vooral met onze leefomgeving.

Zeilers weten dat wanneer een storm is gaan liggen de wereld er ogenschijnlijk precies zo uitziet als daarvoor. Maar de mensen die hem hebben doorstaan, bezien hem met andere ogen. Het hernieuwde respect voor de natuurkrachten zal ons handelen blijvend veranderen. Windaangedreven scheepvaart moet deel uitmaken van deze nieuwe toekomst.

Lees hier het artikel op de website van Trouw

karel de boer